Tajna francuske kapice s kojom je Ćiro ‘zarazio’ svijet

Objavljeno: 01.08.2016.

Ćiro Blažević s kapom francuskog policajca
Foto: Reuters

“Taj francuski žandar je doživio jednu strašnu dramu, jer ga je jedan njemački huligan udario u glavu tako da je pao u komu.”

 

Francuskog policajca Davida Nivela 21. lipnja 1998. godine, napala su četiri huligana u neredima (dogovorenom obračunu njemačkih i engleskih huligana) prije utakmice Njemačka – Jugoslavija (2:2).

Bivši policajac gotovo godinu dana je bio u komi, ostao je slijep na jedno oko, zadobio probleme u govoru, ali je preživio.

Tadašnji zapovjednik policajaca bio je siguran da je upravo Ćiro Blažević zaslužan za Nivelov oporavak. Trener svih trenera prisjetio se za svoj blog ovog događaja:

“Dogodilo se sljedeće – mi smo već u Francuskoj, Svjetsko prvenstvo je počelo. Na treningu u Vittelu, cijeli grad je živio za hrvatsku reprezentaciju, čak su i Francuzi navijali za nas, a protiv Francuske, jer mi smo se poistovjetili s tim divnim selom – ne može se reći da je selo, jer to je jedan vanredni turistički centar, a francuski policajci su nas stalno čuvali.

Komandant policajaca mi je nakon jednog treninga rekao (a ja sam ga primijetio da on pomno gleda sve naše treninge, njegova vojska, policajci s konjima stalno obilaze), on gleda naše treninge kao da želi nešto naučiti, a sad ćete čuti što je u stvari bilo.

Zamoli on mene za jedan razgovor i kaže: “Znate gledam cijelo vrijeme kako vi pripremate ovu momčad, ali nikad nisam vidio da igrači reagiraju samo na pisak (zvižduk). Oni znaju što znači kad jedanput zazviždite, dvaput, triput…I čini mi se da ste vi jedan neobičan čovjek.

Pa ću vas ja zamoliti ako bi mogli nositi kapu od Nivela, našeg stradalog policajca u komi?”

Ja kažem – Molim vas, sutra ću vam dati odgovor, jer sam znao da moram pitati Tuđmana mogu li nositi francusku kapu. Tuđman je rekao – dapače Ćiro, samo je nosite.

Blažević i Nivel

David Nivel sa suprugom u posjeti Zagrebu i Ćiri Blaževiću.

Uzeo sam kapu i ona je šetala svugdje te noći – bila je kod Bobana, Šukera…Počeo sam si utvarati da policajac ima pravo, da ja imam neku moć. 🙂 I zamislite čuda – čovjek se probudi iz kome i nakon Svjetskog prvenstva dođe u Zagreb sa svojom ženom da mi se zahvali – malo je mucao, ali progovorio je i bio sasma normalan.

Žao mi je da nemam intervju od komandanta policije u kojem je rekao – Znate  gotovo sam siguran da je gospodin Blažević itekako pomogao da je on oživio.

Puno sam mislio na njega.”

Video: