Slaven Bilić: ‘Za nas je Ćiro bio idealan trener!’

Objavljeno: 02.06.2016.

ćiro blažević, slaven bilić

Prije sedam godina u The Guardianu je izašao intervju sa Ćirom Blaževićem u kojem se novinar Jonathan Wilson požalio kako mu je intervjuiranje Ćire bilo iscrpljujuće iskustvo.

Opisao je Blaževića kao čovjeka koji će vas pohvaliti zbog dobrog pitanja, a već u drugom trenutku vas žestoko iskritizirati zbog lošeg, bez imalo zadrške. Opsovat će, ali to će zvučati urnebesno smiješno, ima mišljenje o svemu i ne boji se iznijeti ga.

Intervju je bio popraćen Ćirinim gestikulacijama i skakanjem na noge kako bi nešto dokazao u stilu kao da drži govor. Tvrdio je i da nije spavao više od 10 minuta svake noći toga tjedna, a prštao je od energije. Da riječ karizmatičan već nije izmišljena, uskoro bi izmislili termin ‘ćirozmatičan’ – tako je Jonathan Wilson opisao intervju koji je vodio s Ćirom Blaževićem za vrijeme kada je bio izbornik Bosne i Hercegovine.

Dotakli su se u razgovoru i hrvatske bronce na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. i proglašenja Ćire Blaževića za najboljeg trenera Prvenstva. O Ćiri kao treneru, kratki je osvrt za taj tekst dao i jedan od igrača te generacije Vatrenih, a danas trener West Ham Uniteda – Slaven Bilić:

Ne kažem da je bio loš ili sjajan trener, ali za nas je bio idealan trener. On bi vas motivirao postupno. Svaki dan je dobro znao da će prvo prirediti neki incident da nas razbudi, nakon toga je bilo vrijeme da se odradi posao, a onda bi nas poslao u noćni provod.”

Hrvatska reprezentacija 'Vatreni' 1998.

Vatreni 1998. Foto: Facebook/Hrvatska nogometna reprezentacija

Ćirina istinska genijalnost leži u njegovoj sposobnosti motivacije

“Na sastancima ekipe znao je govoriti da je npr. Estonija jaka kao Brazil. Svi smo znali da laže, znali smo da to nije istina, ali smo rekli – da, bit će teško igrati protiv Estonije. Ili npr. igramo protiv Argentine, a on kaže – Argentina nije loš tim, ali nitko od njihovih igrača ne igra u Europi. Upitnik iznad naših glava govorio je – o čemu on to, pobogu, priča? Ali svaki put je upalilo.

 

Ciro Blazevic manages to be the life and soul of Bosnia’s party  naslov je odličnog teksta Jonathana Wilsona izašlog u The Guardianu 9. rujna 2009., svakako ga pročitajte.