Kad moj Dalić osvoji Azijsku ligu prvaka i ja ću mu nazdraviti

Objavljeno: 26.10.2016.

dalic2

Izabrao je Zlatko Dalić, moj učenik, očito pravi put. I sretan sam zbog toga. Samo je šteta da jedan takav kapacitet mora svoje znanje dokazivati tako daleko od domovine. Ipak, jednog dana njemu bi mogle pripasti naslovne uloge u hrvatskom nogometu.

S neskrivenim oduševljenjem slušam vijesti o uspjehu, prisvajam ga sebi, mog učenika Zlatka Dalića u Aziji, točnije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Da, Dalić je bio moj pomoćnik dok sam radio u Varteksu i odmah sam percipirao da će od njega biti nešto. Nešto veliko, to sam mislio. I evo, ga. U finalu je Azijske Lige prvaka. Ni manje, ni više.

Dakle, Dalićeva je momčad u dvije polufinalne utakmice bila bolja od katarskog El Jaisha (3-1, 2-2) i tako stigla na korak do velikog trofeja. Uspjeha koji je ova momčad u svojoj povijesti osvojila tek jednom, 2003. godine. U finalu će igrati protiv Jeonbuka koji je svladao Seoul. Finale azijske Lige prvaka se igra na dvije utakmice koje su na rasporedu 19. studenoga (u Južnoj Koreji) i 26. studenoga (u Emiratima).

Zlatko Dalić uistinu se kalio na težak način, još za vrijeme Jugoslavije igrao je za vinkovački Dinamo, današnu Cibaliju i mostarski Velež. No, pravu afirmaciju stekao je u varaždinskom Varteksu koji je bio najugodnije iznenađenje Prve hrvatske nogometne lige. Dok se nije strmoglavio u stečaj. Igrao je potom i za Hajduk, pa se iznova vratio u Varteks i zaželio je ostati u nogometu, biti trener. Ni slutio nije da će posvemašnju afirmaciju steći u Aziji…

Najprije je 2000. godine bio pomoćni trener u Varteksu, da bi od svibnja 2002. godine do svibnja 2005. godine bio sportski direktor Varteksa te istovremeno u sezonama od 2003. do 2005. godine bio moj  pomoćnik u Varaždinu. Nadalje, trenirao je Dalić i Rijeku, albanski Dinamo iz Tirane, koprivnički Slaven Belupo, bio pomoćni trener izborniku mlade hrvatske reprezentacije Draženu Ladiću, no kad je otišao u Aziju više se nije vratio – radio je u Al Faisalyju, Al Hilalu i sada u Al Ainu.

dalic

Na poziv splitskog Hajduka prije tri godine za mjesto sportskog direktora uzvratio je odbijanjem, makar će i sam reći da mu je Hajduk velika želja. Kao i klupa reprezentacije. No, sada je posve usredotočen na finale Lige prvaka. Izabrao je očito pravi put. I sretan sam zbog toga. Samo je šteta da jedan takav kapacitet mora svoje znanje dokazivati tako daleko od domovine. Ipak, jednog dana njemu bi mogle pripasti naslovne uloge u hrvatskom nogometu. Mlad je, zna kako se radi na duge staze, a željan je pobjeda. Da, dobro ga se sjećam, on sport doista shvaća na pravi, zdrav način. I na ovome uspjehu mu čestitam od srca i drago mi je kada me barem malo spomene.

Evo, za kraj jedan ilustrativan podatak. Prema statistici Football Database rankinga Al Ain je u ožujku 2014 godine, prije nego što ga je Zlatko preuzeo, bio 335. klub na svijetu. Nakon dvije godine, Al Ain trenutno zauzima 100. mjesto na tablici klubova te je peti najbolji klub na Azijskom kontinentu. Klub kojeg trenira Zlatko Dalić u vlasništvu je kraljevske obitelji UAR. U njemu igra najbolji igrač ove zemlje Omar Abdurahman. Doveo ga je naš Dalić u top formu! Kad moj Dalić osvoji Azijsku  Ligu prvaka i ja ću nazdraviti tom uspjehu!