VIDEO: Sjetite se sa mnom zajedno prve hrvatske kvalifikacijske utakmice u povijesti, 2-0 protiv Estonije

ciro blazevic vatreni

 

Sjetimo se dvoboja u kvalifikacijama za europsku smotru u Engleskoj 1996. godine, odigran 4. rujna 1994. godine u Tallinu protiv Estonije. Prvi puta je tada Hrvatska krenula u službene kvalifikacije za jedno veliko natjecanje, i sad se sjećam odgovornosti i treme prije te utakmice u kojoj smo bili neprikosnoveni favoriti, no do pobjede nismo došli lako. Ponajprije zbog nervoze našeg debija u međunarodnoj natjecateljskoj konkurenciji. Možda tu utakmicu nismo odigrali atraktivno, ali smo je odigrali svrishodno. Morali smo do tri boda i tu nije smjelo biti zabune

 

 

Znate li dragi moji koja je prva kvalifikacijska utakmica hrvatske nogometne reprezentacije u povijesti. Za one koji otprve nisu odgovorili podsjetiti ću ih, to je dvoboj u kvalifikacijama za europsku smotru u Engleskoj 1996. godine, odigran 4. rujna 1994. godine u Tallinu protiv Estonije.

Prvi puta je tada Hrvatska krenula u službene kvalifikacije za jedno veliko natjecanje, i sad se sjećam odgovornosti i treme prije te utakmice u kojoj smo bili neprikosnoveni favoriti, no do pobjede nismo došli lako. Ponajprije zbog nervoze našeg debija u međunarodnoj natjecateljskoj konkurenciji.

Možda tu utakmicu nismo odigrali atraktivno, ali smo je odigrali svrishodno. Morali smo do tri boda i tu nije smjelo biti zabune. Znali smo da nas čeka tvrdi bunker domaćina.

Postavio sam u tom trenutku našu najbolju momčad, Ladić, Turković, Jarni, Štimac, Jerkan, Bilić, Asanović, Prosinečki, Šuker,Boban i Bokšić. Kasnije sam samo predkraj utakmice Asanovića zamijenio Cvitanovićem.

U pobjedu sam bio uvjeren, pa i nakon 44 minute kada je granitna obrana Estonaca još uvijek pružala grčevit otpor. No, u zadnjoj minuti prvog poluvremena slomljen je taj otpor i kasnije je sve bilo lakše. Naime, u zadnjoj minuti prvog dijela Alen Bokšić odlično proigrava Šukera koji lako prima loptu, okreće se i špicom posprema loptu u mrežu Pooma.

Drugi gol samo je potvrdio našu dominaciju, zbio se u 63. minuti nakon što je Šuker sam krenuo prema estonskom vrataru i nije pogriješio.

I kasnije smo dominirali u ovoj skupini, a u sjećanju nam je i veličanstvena pobjeda protiv Italije u Palermu, no o tome drugom zgodom.

Želim vam samo da uživate u snimci ove utakmice, pa prošlo je ovih dnaa više od 20 godina od te prve hrvatske natjecateljske utakmice.

Voli vas vaš Ćiro.