Na Euru 1996. bili smo fenomenalni, a sudac Sundell i danas nam je teška rana

admin-ajax.php

 

Pod Ćirinim vodstvom hrvatska reprezentacija igrala je svoje prve kvalifikacije za Europsko prvenstvo i osvojila prvo mjesto u grupi, ispred Italije i izravno se kvalificirala na Euro 96 u Engleskoj. Hrvatska je prošla prvo kolo pobijedivši Tursku i tadašnje prvake, reprezentativce Danske, ali je izgubila od Portugala i suočila se u četvrtfinalu s Njemačkom. Njemačka je pobijedila s 2-1 i na kraju osvojila prvenstvo. Ćiro i reprezentativci Hrvatske optuživali su s razlogom švedskog suca Leifa Sundella za pristranost u suđenju, tvrdeći da je sudio u korist Njemačke.

Početak natjecanja počeo je teže od očekivanog. Hrvatska se u Nottinghamu cijelu utakmicu mučila protiv autsajdera Turaka, no onda u 86. minuti ukazali su se Asanović i Vlaović. Aljoša je odlično proigrao hrvatskog napadača, koji je zaobišao Rustu Recbera i donio tešku 1-0 pobjedu.

 

No ubrzo je to palo u zaborav jer je uslijedio najveći ispit zrelosti – aktualni europski prvaci Danci, koji su šokirali četiri godine prije osvojivši EP nakon što su uskočili umjesto Jugoslavije, koja je izbačena zbog ratnog stanja u regiji. Na Hillsboroughovom stadionu u Sheffieldu, Hrvatska je ostvarila jednu od najljepših i najupečatljivih pobjeda ikad, koju danas svi sa sjetom prizivamo. Bila je to režija u tri čina. Uvodni čin gaženja prvaka stigao je u 53. minuti kad Šuker zabija prvijenac na turniru iz penala. Devet minuta prije kraja ‘vatreni’ su bili nadomak čuda, no u tom trenutku kapetan Zvonimir Boban zabija za 2-0 i potvrđuje tko su novi gazde u europskom dvorištu. A onda ta čarobna 90. minuta. Peter Schmeichel dotrčao je u kazneni prostor Hrvatske, no kad su Danci izgubili loptu krenula je kontra i golmanov sprint prema vlastitom golu.

Šuker je na 30 metara primio sjajnu loptu iz vlastite polovice, zatrčao se prema golu te poput pravog genijalca hladnokrvno lobao najboljeg golmana svijeta za konačnih 3-0.

Hrvatska se sa dvije pobjede u dvije utakmice plasirala u četvrtfinale, a ostao je samo okršaj s Portugalom. No Ćiro Blažević odlučio je kalkulirati. Prvo mjesto donijelo bi nam Češku, a drugo Njemačku. Ćiro je tad bio jasan – “Dajte te Nijemce”! Odmarajući igrače Ćiro Blažević preuzeo je rizik, no neki tvrde da je namjerno želio igrati protiv Njemačke jer bi njegovi reprezentativci bili kud i kamo više motiviraniji. Kako bilo, Portugal je pobijedio 3-0.

Hrvatska je protiv Njemačke odigrala još bolju utakmicu od one protiv Danaca jer je osim protivnika s druge strane, igrala i protiv švedskog suca Leifa Sundella. Isti je zamislio da su Nijemci ti koji jednostavno moraju ići dalje. Sundell je jedva dočekao dosuditi napucanu loptu u ruku Nikole Jerkana kao jedanaesterac, kojeg je uspješno izveo Klinsmann u 20. minuti. No borbeno hrvatsko srce nije se dalo, a još jedan trenutak Šukerove genijalnosti vratio je stvari na početak. Nakon greške njemačke obrane, oči u oči Šukerman je driblingom zavaljao Köpkea za ludnicu hrvatskih navijača na ‘stadionu snova’. Njemačka nije trebala brinuti kad je imala Sundella kao 12. igrača. Na grube prekršaje ‘elfa’ odmahivao je rukom, što nije učinio kad je isključio Štimca. A onda se se u 59. minuti dogodila nezapamćena krađa. Mathias Sammer poput tornada je pomeo Jerkana, no umjesto faula u napadu, samo je nastavio i matirao Ladića za 2-1 pobjedu u prolazak u polufinale.