U derbi dvoboju dva loša pobijedio je manje loš

Objavljeno: 18.12.2016.

torcida-1

Hajduk se gubio u borbenosti bez strateškog cilja, Dinamo koji je nemjerljivo kvalitetniji nije mogao naplatiti svoju dominaciju. No, ako ćemo pravo, zasluženo je pobijedio, jer je više želio pobjedu. Biti ću čak i oštriji, od dva slaba pobijedio je, eto,  manje slab.

 

Dakako, nisam propustio pogledati derbi hrvatskog nogometa. Koji se, ruku na srce, igrao u neuobičajenim okolnostima. Najčešće su derbiji Hajduka i Dinama bili dvoboji drugoplasiranog i prvoplasiranog, sada to nije bilo tako. Dinamo je tek drugi, Hajduk čak četvrti, no derbi je uvijek derbi, bez obzira na pozicije klubova na ljestvici.

Odmah s početka moram naglasiti, kvaliteta ove utakmice nije bila na naročitoj razini. Štoviše, čak mogu reći da je bila i razočaravajuća. Nismo vidjeli dobro organizirane akcije, teško su se u kretanju igrača vidjeli rukopisi trenera, sve je nalikovalo na stihiju i publika  koja traži nogometni šarm nije mogla uživati. Hajduk se gubio u borbenosti bez  strateškog cilja, Dinamo koji je nemjerljivo kvalitetniji nije mogao naplatiti svoju dominaciju. No, ako ćemo pravo, zasluženo je pobijedio, jer je više želio pobjedu. Biti ću čak i oštriji, od dva slaba pobijedio je, eto,  manje slab.

Osobno, mene žalosti velik broj inozemnih nogometaša na terenu, a vidimo da su i treneri obje momčadi stranci. Što to konkretno znači?  Nadam se da nije riječ o osiromašenju našeg nogometa, makar su svi pokazatelji tu. Ispada da nemamo  više bi kvalitetnih igrača, ni dobrih trenera. Eh, pa nije tako.  Nadarenost koju mi posjedujemo nema nitko. I nitko mi ne može tvrditi da domaći treneri i domaći igrači ne bi pružili bolju partiju nego ovu što smo gledali u Splitu.

Je li prvenstvo odlučeno? Rijeka ima šest bodova prednosti isped Dinama. Hoće  li joj to biti dovoljno? Nemojmo davati preuranjene prognoze, pa prvenstvo je tek na pola puta. Dobro je rekao trener Rijeke Matijaž Kek. Pa, tko može u prosincu tvrditi da će prvak postati u lipnju? Dinamo ne igra naročito bajno, no zna dobijati bitne utakmice, poput ove u Splitu.

Bio sam trener i Dinama i Hajduka i dobro znam očekivanja publike koja voli te klubove. Znam da Hajduk zaslužuje bolje i želim mu svu sreću u napretku. Što Dinamu želim? Više  domaćih momaka u prvoj postavi. Ponekad mi se čini da taj bugarski trener Petev to dobro zna…