Istinski pobjednik ove europske smotre jest jedan trener, Fernando Santos

Objavljeno: 11.07.2016.

portugal

Potvrdilo se ono što sam pričao danima, a pričao sam da ćemo mi biti najzaslužniji što su Portugalci europski prvaci. I jesmo. Finalni dvoboj opet je potvrdio da je Portugal miljenik sreće, ali i momčad s izvrsnim trenerom koji zna hodati po rubu i ne pasti.

Zapravo, poanta cijelog prvenstva i trijumfa Portugala jest u sljedećem – ipak je najbitniji trener! Fernando Santos nadmudrio je i mog bivšeg igrača a danas francuskog izbornika Didiera Deschampsa, ali i našeg Antu Čačića. Štogod mi pričali da smo odigrali dobro protiv Portugala činjenica jest da nismo prošli. Istina, jesmo zaustavii Portugal, ali smo pritom zaustavili i sebe.

Je li Portugal zaslužio pobjedu u finalu protiv Francuske? Realno, mislim da nije. Francuzi su napadali, imali vratnice, šanse, nisu pogodili. Portugal je čekao i dočekao svoju prigodu. Možda je i Francuzima nedostajalo više rizika, makar su igrali otvorenije nego inače. No, to ne znači da nisu mogli biti još direktniji, s više rizika napasti Portugal i rješiti utakmicu što ranije.

Stalno mi se vraćaju misli na onu našu utakmicu protiv Portugala, kakvu smo šansu imali… Nikad, nikad nećemo imati takvu šansu, a bojim se i tako dobru, talentiranu generaciju nogometaša. Pogledajte sastave Hrvatske i Portugala. Na portugalskoj strani preteže samo Ronaldo, a na našoj strani su sve ostale pozicije. No, na libeli su bili i treneri i tu je prevagnulo.

Istinski pobjednik ove europske smotre jest jedan trener, dotični Fernando Santos koji je vrhunski koristio oprezne metode svih suparničkih trenera protiv kojih je igrao. Da se mogu ponoviti sve utakmice vjerojatno bi svi portugalski suparnici krenuli drugačije, s otvorenim gardom i napadački. Sad je kasno!